MOTIE Uitbannen menstruatie-armoede in Koggenland UNANIEM gesteund door de raad!

Gemeente Belangen Koggenland is blij verheugd dat onze ingediende motie raadsbreed werd gesteund door de andere partijen afgelopen raadsvergadering 19 december.

Door middel van deze motie willen wij als Gemeente Belangen Koggenland graag onderzoeken hoe wij als gemeente deze vrouwen en meisjes kunnen ondersteunen in het gratis verkrijgen van menstruatie producten.

Menstruatie armoede is helaas een erkend fenomeen geworden. Uit diverse onderzoeken (Plan International) blijkt dat dit voor 1 op de 10 vrouwen in Nederland geldt.

Zeker in financieel moeilijke tijden zoals vandaag de dag worden daar steeds meer vrouwen en meisjes mee geconfronteerd. Thuis is er soms geen geld voor menstruatie producten met allerlei gevolgen van dien. Denk hierbij aan keuzes die moeten worden gemaakt tussen eten of menstruatie producten, een gevoel van schaamte, verzuim van school en werk en diverse medische consequenties.

Menstruatie is geen keuze!

Een meerderheid van de Tweede kamer steunt een voorstel om menstruatie producten in 2023 gratis beschikbaar te stellen voor de minima. Meisjes en vrouwen met lage inkomens kunnen dan deze producten gratis ophalen bij uitgiftepunten van hulporganisaties zoals de Voedselbank en het Armoedefonds. In de gemeente Koggenland zijn er op dit moment geen uitgiftepunten van deze organisaties. Wij als Gemeente Belangen Koggenland vinden dat daar verandering in moet komen!

Meer weten over dit onderwerp of menstruatie producten doneren?

www.armoedefonds.nl/menstruatie/armoede

https://kinderhulp.nl/menstruatie-armoede

http://www.planinternational.nl

De volledige tekst van de unaniem aangenomen motie :

smart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *