Wipmolen Obdam

Een week of 3 geleden brachten René en Frank een bezoekje aan de wipmolen in Obdam. Na een hartelijke ontvangst door de enthousiaste molenaar Joost Bol kregen zij een uitgebreide uitleg over de historie en doel van de molen en het molenaarsvak. Ze zagen hoe de werking van de molen afhankelijk is van de “vlucht” (=diameter van de wieken), de hoek van de wieken, de effecten van turbulentie, en uiteraard windrichting en kracht. En hoewel de molen nu uitsluitend een cultuurhistorische waarde heeft was het in vervlogen tijden een essentieel hulpmiddel in de strijd tegen het water; de molen zorgde er mede voor dat men in de polder Weel en Braken droge voeten hield.

Joost draait en beheert sinds een jaar of acht de de wipmolen en bewoont de ernaast gelegen woning. Molenaar zijn is een prachtig en tegelijk uitstervend beroep geeft hij aan ; er is (te) weinig nieuwe aanwas. Dus bij deze ook meteen zijn oproep : ben je (mogelijk) geïnteresseerd om molenaar te worden, kom even langs en laat je inspireren!

Natuurlijk ging het gesprek ook over bestemmingsplannen, over molenbiotopen en wat de eventuele bouw van een sportzaal op relatief korte afstand zou betekenen voor de wipmolen. Het was daarbij positief om te merken dat er wederzijds begrip is voor de diverse belangen en dat de bereidheid er is om over allerlei opties het gesprek te voeren.

Al met al een leerzame en positieve ervaring!

Foto : Sander huisman | Weeff

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *